Rundvlees

Altijd al willen weten welk type rundvlees we bij Slagerij Dennis van de Ven in de toonbank hebben liggen? Onze malse biefstukjes, lekkerste gehakt en ouderwets goede sucadelapjes komen van het Belgisch Witblauw! Dit runderras is in het begin van de 19e eeuw ontstaan uit kruisingen tussen 'Shorthorns of Durhams' (een rundveeras dat in heel West-Europa en Noord-Amerika voorkomt) en lokale rundveerassen. Door de jaren heen werd de inmenging van de Shorthorn steeds minder, tot het voor het einde van de 19e eeuw al verdween. Gelukkig heeft het huidige Belgisch Witblauwras de positieve eigenschappen van Shorthorn geërfd. De sierlijke lijn, zijn vruchtbaarheid en diversiteit aan kleuren: al het goede van het oude ras is bewaard gebleven. En de negatieve eigenschappen? Die zijn bij het ontwikkelen van een blauw ras achterwege gelaten.

Waarom het Belgisch Witblauwrund?

Een Belgisch Witblauwrund is vaak een dikbil. Dat wil zeggen dat de runderen een overmatige spierontwikkeling hebben. De spierontwikkeling van het Belgisch Witblauw is zo groot door het dikbil-allel van het myostatine-gen dat normaal de spierontwikkeling remt. Een technisch verhaal, waarvan u eigenlijk alleen maar hoeft te onthouden dat het voor een overheerlijk stukje vlees zorgt!

Varkensvlees

Het varkensvlees waar wij mee werken is van uitermate goede kwaliteit. De classificatie van een varken wordt bepaald door het zogenaamde “SEUROP-systeem”. De varkens van onze slagerij krijgen de letters EAA. Dat wil zeggen dat ze ten minste 55% mager vlees bevatten en een uitzonderlijke goede bespiering hebben. Van schouders en ribben tot buik en ham: bij Slagerij Dennis van de Ven werken we met halve varkens die we zelf uitbenen. Zo hebben we alles in eigen hand. 

Uitbenen doen we zelf

Bij Slagerij Dennis van de Ven vinden we ambacht belangrijk. Daarom benen wij al onze geslachte runderen zelf uit. Een echte slager kan uitbenen! Tenminste, zo denken wij over ons vak. De laatste jaren is er veel veranderd. Vroeger slachtten bijna alle slagers hun eigen runderen, terwijl dat tegenwoordig nog maar zelden gebeurt.

Natuurlijk zouden we ervoor kunnen kiezen om al het vlees verkoopklaar binnen te laten komen, maar bij Slagerij Dennis van de Ven willen we dat helemaal niet! Wij willen kunnen laten zien waar we mee bezig zijn. Bovendien is dit de ideale manier om een dubbele controle uit te voeren voordat het vlees bij ons in de toonbank komt te liggen. 

Wat zit waar?

 1. Bieflap
 2. Biefstuk
 3. Doorregen lappen
 4. Entrecôte
 5. Gehakt
 6. Hacheevlees
 7. Hamburger
 8. Klapstuk
 9. Kogelbiefstuk
 10. Lever
 11. Magere runderlapjes
 12. Ossenhaas
 13. Ossenstaart
 14. Poulet/Soepvlees
 15. Rib-eye
 16. Riblappen
 17. Rollade (doorregen)
 18. Rollade (filet)
 19. Rosbief
 20. Runderreepjes
 21. Rundervink
 22. Schenkel
 23. Sucadelapjes
 24. Tartaar
 25. Tong
 26. Tournedos
 1. Braadworst
 2. Filet
 3. Filetlapje
 4. Fricandeau
 5. Gehakt
 6. Haaskarbonade
 7. Halskarbonade
 8. Hamlap
 9. Hamschijf
 10. Lever
 11. Nasivlees
 12. Oester
 13. Ribkarbonade
 14. Rollade (doorregen)
 15. Saucijsje
 16. Schnitzel
 17. Schouderkarbonade
 18. Schouderlapje
 19. Slavink
 20. Spareribs
 21. Spekblokjes
 22. Speklapje
 23. Varkensfiletrollade
 24. Varkenshaas