Uitgelichte slager in 'Brabantse Asperges' jubileumuitgave

Slagerij Dennis van de Ven is de uitgelichte slager in de jubileumuitgave van "Brabantse Asperges, van kop tot kuntje de lekkerste". 

In het artikel vertelt Dennis meer over hoe hij zijn carrière als slager begon, hoe het met de ambachtelijke slagers in Nederland gaat en waarom hij zich aansloot bij 'Uw Slager'. 

De passie van de ambachtelijke slager

Wie het mooiste beroep ter wereld heeft, hoef je Dennis van de Ven niet te vragen. Het enthousiasme spat ervan af als hij vertelt over zijn vak. De ambachtelijke slager staat voor kwaliteit en mag dus niet verdwijnen.

Als jongen wist Dennis van de Ven nog niet zeker wat hij wilde worden, wel dat hij zijn handen wilde laten wapperen. Als zestienjarige op de Lagere Agrarische School dacht hij erover boer of tuinder te worden, maar op stages kreeg hij er niet echt een warm gevoel bij. Maar toen hij voor het vak verwerking van agrarische producten stage liep bij de slager, viel het kwartje meteen.

De stage liep Dennis bij Slagerij gebroeders Van der Steen in zijn woonplaats Schijndel. En daar zou hij blijven hangen. Toen Cor van der Steen 12,5 jaar geleden met pensioen ging nam Dennis de zaak over. Hij is trots op de winkel die vakmanschap en traditie uitstraalt. “Gebroeders Van der Steen is een begrip in Schijndel. De slagerij is sinds 1890 in bedrijf, altijd zo ongeveer op dezelfde locatie. Er is één verhuizing geweest, in 1950. Toen verkaste de slagerij twee deuren verderop. Na de overname hebben we de zaak gaandeweg onderhanden genomen. De achtermuur van de winkel heb ik eruit gesloopt om direct contact tussen voor en achter mogelijk te maken. De winkel heeft wat kleine veranderingen ondergaan zoals glas-in-lood bovenlichten in de etalage en tiffanylampen boven de toonbank. Maar veel is ook intact gebleven, zoals de tegelwanden, de beugel voor het etalageraam. De sfeer van ambacht en traditie wilde ik graag behouden.”

Het aantal ambachtelijke slagers neemt gestaag af. “Er zijn er nu nog 1900 in Nederland, en daarvan zal de komende jaren dertig procent verdwijnen,” zegt Dennis. “Deels komt dat door gebrek aan opvolging, deels omdat de consument steeds vaker voor gemak kiest. Dat is jammer, want de ambachtelijke slager staat voor kwaliteit. Gelukkig is er ook een trend dat mensen weer terug gaan naar de basis en zelf koken met verse producten. Dat biedt ook weer kansen.”

Als ambachtelijk slager onderscheidt Dennis van de Ven zich met zijn vlees en vleeswaren. “Op het slachten na gebeurt alles hier in onze eigen uitsnijder, worstmakerij en rokerij. Alles wordt verwerkt voor de eigen winkel en we letten erop dat onze producten constant van dezelfde kwaliteit en smaak zijn.”

De afgelopen acht jaar was Dennis van de Ven lid van het Worstmakersgilde. Met zijn worsten viel hij regelmatig in de prijzen. Omdat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging heeft hij zich nu aangesloten bij de landelijke formule ‘Uw Slager’. “Daar zitten interessante slagers bij. Zo verbreed je je horizon. Ik denk dat we van alles van elkaar kunnen leren.”

Ook met zijn aspergeham gooide Dennis van de Ven al een paar keer hoge ogen. Waaraan moet die voldoen? “Een aspergeham moet de smaak van de asperges naar voren halen. Ik werk het liefst met Coburger ham, licht gerookt. De truc is om hem mooi te ontvliezen, te pekelen, te roken en te koken.”

Ook dit jaar is hij weer van de partij bij de verkiezing van de aspergeham. Zoals hij bij de verkiezing van de aspergewijn ook al een paar jaar tekent voor het buffet de campagnard. Een gelegenheid waar hij iedere keer naar uitkijkt. “Op zo’n avond kun je echt laten zien wat je als slager allemaal in huis hebt.”

Bron: Brabants Asperge Genootschap

Uw Slager Dennis van de Ven

Plein 1944 no 39
5481AR SCHIJNDEL
073-5492218

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten

Traditie in Smaak • Ambachtelijk vakmanschap • Passie voor kwaliteit