Nederlandse klassieker: asperges (met de lekkerste ham van Schijndel)

09-03-2017

Over een tijdje is het weer volop verkrijgbaar: het witte goud! Deze groente is beter bekend als de witte asperge. Bij Slagerij Dennis van de Ven hebben we een aspergeham die het tot de finale wist te schoppen. Maar wat is er nou zo bijzonder aan de asperge?

Het witte goud?

Wanneer we rondom Schijndel rijden, zien we al vroeg in het seizoen overal bordjes in weilanden staan met ‘asperges te koop!’. Ziet u er ook een staan, dan weet u dat de lente is begonnen. Veel mensen zijn dol op de groenten. Witte asperges zien niet het hele jaar beschikbaar, dus we moeten ervan genieten zo lang we kunnen. Maar wat kunnen asperges duur zijn! Zeker als het aspergeseizoen van start gaat kunnen de prijzen behoorlijk hoog zijn. Op die manier is de asperge aan zijn bijnaam gekomen.

De lekkerste asperge van Schijndel | Recept met ham van Slagerij Dennis van de Ven De lekkerste asperge van Schijndel | Recept met ham van Slagerij Dennis van de Ven

Asperges bereiden

De asperge kan soms wat bitter smaken. Door een beetje suiker aan het water toe te voegen tijdens het koken verhelpt u dit gemakkelijk! Voor u de asperges kookt moeten de asperges geschild worden. Dat schoonmaken kunt het beste doen door met dunschiller van boven naar beneden te schillen. Ook de onderkant van de asperge mag afgesneden worden.

De lekkerste asperge van Schijndel | Recept met ham van Slagerij Dennis van de Ven De lekkerste asperge van Schijndel | Recept met ham van Slagerij Dennis van de Ven

Klassieker uit de Nederlandse keuken

Er zijn veel recepten met asperges. Het traditionele gerecht is misschien wel het populairst: witte asperges met ham, ei en aardappels. Wist u dat de aspergeham van Slagerij Dennis van de Ven een van de finalisten was tijdens “De lekkerste Brabantse aspergeham 2017”?

Ingrediënten voor twee personen:

Aardappelen
500 gram witte asperges
3 grote eieren (of 4 kleintjes)
100 gram ham (vraag in onze slagerij naar tips!)
Zout
Suiker
Hollandaise saus
Bieslook of peterselie voor garnering

Asperges bereiden

Kook de aardappelen met een snuf zout en schil ondertussen de witte asperges. Snijd de onderste centimeter van de asperge. Breng de asperges in een ruime kookpan aan de kok met een snufje zou en twee theelepels suiker. Kook de asperges in een klein kwartiertje klaar.

Kook de eitjes in een steelplan. Kies wat u het lekkerst vindt: een hardgekookt eitje of juist zacht?

Verdeel de ham van Slagerij Dennis van de Ven over de borden. Laat de eieren schrikken, pel ze en rangschik ze over beide borden. Giet de aardappelen en asperges af en verdeel ook deze over de borden.

Maak het gerecht af met lekker Hollandaisesaus.

Eet smakelijk!