Dennis van de Ven over buikspek op RTL Nieuws

Buikspek is populair: "Mensen gaan weer voor smaak!"

Bij Slagerij Dennis van de Ven weten we hoe lekker een stuk langzaam geroosterd buikspek kan zijn. We zijn dan ook blij dat steeds meer mensen buikspek weer weten te waarderen. RTL Nieuws merkte deze trend op en schreef een artikel over de opmars van buikspek. En bij wie kun je dan beter informeren dan bij een ambachtelijke slager? Dennis van de Ven geeft in het artikel zijn visie op de opkomst van buikspek en de groeiende populariteit van slow cooking.

Lees het artikel, geschreven door Frederique Dormaar hieronder:

"Langzaam geroosterd buikspek met avocado, kuit en sinaasappelsaus of gelakt buikspek met pompoenstoemp en feta. Een beetje zichzelf respecterend restaurant heeft tegenwoordig weer ouderwets buikspek op de menukaart staan. Hoe een verfoeid stuk vlees speciaal werd.

In de Verenigde Staten is buikspek zo in trek dat de prijzen door het dak gaan. Het deel van het varken waar spek van wordt gemaakt, is dit jaar met 80 procent gestegen, schrijft The Wall Street Journal.

Ook in ons land is de prijs gestegen volgens slager Dick Wever van Van Dalen Vleescentrale in Schagen, al stijgt die niet zo hard als in de VS: "Kostte een buik eerst nog 8 euro, nu is dat zo’n 10 euro."

"Er zitten maar twee buiken aan een varken, links en rechts. De prijs van die losse buiken is gestegen. De minder gewaardeerde buik is zelfs relatief duurder geworden dan de luxere delen van het varken, de ham en de ribben", aldus slager Dennis van de Ven die een slagerij in Schijndel heeft.

Mensen gaan weer voor smaak

In Nederland is buikspek inderdaad aan een opmars bezig, signaleert Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. "Ja, die trend is ook in Nederland zichtbaar, het wordt meer verkocht en meer gegeten."

Slager Van de Ven heeft wel een idee hoe dat komt: "Mensen gaan weer voor smaak. Slow cooking is namelijk de trend, dat zie je ook terug in kookprogramma’s. Op een lagere temperatuur, tussen de 80 en 110 graden Celsius zo’n vier uur garen, daarna heet afbakken en aflakken. Bij deze manier van koken heb je een goed stuk vlees nodig, met vet, want dat geeft smaak."

Bron: RTL Nieuws (lees hier het volledige artikel)