Gourmetten razend populair in Nederland

Tijdens de feestdagen (denk aan Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw) verzamelen veel Nederlanders zich rond het gourmetstel. Maar liefst één op de drie Nederlanders zal tijdens de feestdagen eindeloos tafelen door gezellig te gaan gourmetten. Maar waarom is deze vorm van tafelen eigenlijk voornamelijk in Nederland populair?

Gourmetten tijdens de feestdagen

Het is pas oktober, maar toch beginnen sommige mensen al voorzichtig na te denken over het kerstdiner. Natuurlijk kunt u iets speciaals op tafel zetten, maar vaak bent u dan vooral in de keuken bezig en kunt u niet bij uw gezelschap aan tafel zitten. Bij veel mensen bestaat het menu voor de feestdagen daarom uit kleine biefstukjes, een varkenshaasje, stukjes kipfilet, stokbrood met kruidenboter en lekkere sauzen. Juist: er wordt gegourmet!

Waar komt de gourmet-traditie vandaan?

De gourmet-traditie hebben we eigenlijk te danken aan twee koks. Huub Oudshoorn en Ton Boer maakten gourmetten groots in Nederland. De twee mannen reisden in de jaren zeventig door het hele land om gourmetdemonstraties te geven. Destijds was kaasfonduen erg populair. Naast vlees zijn we in Nederland dol op zuivel, dus de Zwitserse traditie kon ook hier rekenen op veel liefhebbers. Een belangenvereniging voor slagers (die inmiddels niet meer bestaat) wilde daar graag op inspelen door iets te verzinnen om vlees weer in de spotlights te zetten.

Drukbezochte presentaties

Oudshoorn en Boer trokken het land in met het gourmetstel. Ze lieten zien hoe kleine vleeshapjes bereid konden worden op de hete plaat. Die kleine stukjes vlees lieten ze door de plaatselijke slagers maken. Tijdens hun presentaties zaten er soms wel honderdtwintig mensen in de zaal.

Ongekend succes

De presentaties hadden zoveel succes, dat ze inmiddels helemaal niet meer nodig zijn. Meer dan dertig procent van de Nederlanders kiest met Kerst voor gourmet. Volgens Huub Oudshoorn en Ton Boer zit het succes van gourmetten in een paar dingen:

  • Het is typisch Nederlands! Gemak wordt gecombineerd met gezelligheid.
  • Het is lekker.
  • Iedereen kiest uit wat hij/zij lekker vindt. Zo is er voor ieder wat wils.

Gourmetschotel van de ambachtelijke slager

Wel geven de mannen aan dat een échte lekker gourmetschotel alleen verkrijgbaar is bij de ambachtelijke slager. De kant-en-klare gourmetschotels verliezen het op kwaliteit, en dat proef je.   

Benieuwd naar onze mogelijkheden? Kijk dan alvast hier!