Stamppot met een twist

10-02-2016

Nu carnaval achter de rug is, kunnen we allemaal wel iets extra’s gebruiken om weer aan te sterken. Het is natuurlijk het gure weer dat ervoor zorgt dat menig Schijndelaar wat ziekjes is (het feesten in de tent heeft daar absolúút niets mee te maken)…

Er is geen wintergerecht dat boven hutspot gaat. Het toeval wil dat we vorige week een heuse wortel mochten ontvangen bij Slagerij Dennis van de Ven. “Als ze er maar geen stamp van maken!” riepen we nog. Maar de combinatie van deze mooie wortel en een heerlijke verse worst bracht ons wel op een idee. Een ouderwetste hutspot met een moderne twist!

Deze hutspot is niet alleen gemaakt van de ‘normale’ aardappel, er zit namelijk ook lekkere zoete bataat in. Ideaal voor kinderen dus: gezond én lekker.

Nodig (voor vier personen)
- Verse worst
- 2 uien
- 800 gram aardappelen
- 600 gram zoete aardappelen (bataat)
- 600 gram winterpeen
- 4 eetlepels roomboter
- 1 bouillonblokje (groente)
- Scheutje melk
- Peper
- Zout

Bereiding:
Breng 600 mililiter water aan de kook. Snipper de ui en schil de aardappelen en wortels in blokjes van ongeveer een centimeter. Let op; de zoete aardappel kan soms wat lastig te snijden zijn!

Verhit vervolgens wat roomboter in een pan en fruit de ui op laag vuur. Voeg de aardappelen (de gewone en de zoete), de winterpeen en het kokend water toe. Gooi het bouillonblokje in de pan en kook vervolgens tot het meeste vocht is verdampt met de deksel op de pan. Bak de verse worst en roer ondertussen regelmatig door het stamppotmengsel.

Stamp de aardappelen en winterpeen tot een mooie stamppot. Voeg de overige roomboter en een scheut melk toe om het geheel wat smeuïger te maken. Breng de stamppot op smaak met een beetje peper en zout.

Eet smakelijk!