‘Als je bij de slager een lamsbout met been koopt, is dit meestal gewoon uitgesneden. Wij benen de bout uit waardoor er een bol met een gat erin ontstaat. De bilpijp stoppen we terug en dan knopen we het vlees op als een pompoentje. Het ziet er onderscheidend uit en is eigenlijk net een cadeautje. Het voordeel van het garen van vlees met been is dat been veel smaak bevat en dit tijdens verhitting overdraagt aan het vlees. Laat het vlees, net als andere grote delen van tevoren op temperatuur komen, zodat de temperatuurswisseling bij bereiden niet heel groot is en het vlees lekker ontspannen blijft.’
Begin op tijd met de bereiding van de lamsbout en verlaag de temperatuur van de oven vlak voor de gewenste kerntemperatuur is bereikt naar 60 °C. Je kunt het vlees dan nog uren na laten garen. Het vlees wordt hierdoor boterzacht, valt bijna van het bot en is altijd op tijd klaar om te serveren.
Voor 4 tot 6 personen
Serveren
Neem de braadslee met de lamsbout uit de oven als de kerntemperatuur is bereikt en laat minstens 10 minuten rusten voordat je er plakken van snijdt en serveert of in zijn geheel op tafel zet.