Lekker kerstrecept: vleesjus
Als je de jus een extra winters smaakje wilt geven, kun je steranijs, een gekneusde kardemompeul, een kaneelstokje en een tonkaboontje laten meetrekken.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwarm de 40 gram boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Roer de suiker erdoor en wacht tot deze is gekarameliseerd. Blus af met de rode wijn en wijnazijn en voeg de tijm toe.
Wacht tot het vocht wat is ingekookt en roer de demi-glace erdoor. Zet het vuur laag en laat ca. 60 minuten trekken.
Neem de pan van het vuur, schenk de jus door een zeef en laat afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Warm terwijl het vlees rust de jus op laag- medium vuur op en snijd de ijskoude boter in blokjes. Roer de blokjes boter één voor één door de warme jus zodat hij mooi gaat glanzen. Schenk in een juskom en serveer bij de rollade of een van de andere braadstukken.